Türk Eczacıları Birliği tarafından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ na gönderilen 08.09.2014 tarihli ve 3197 sayılı yazı ile Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’ in Yedinci Bölümünde yer alan Eczane defter ve kayıtları başlıklı 45. Maddesi doğrultusunda daha önce eczanelerde tutulmakta olan uyuşturucu, psikotrop ve reçete kayıt defterlerinin durumunun ne olacağı konusunda Kurum’ dan görüş talep edilmişti.

Söz konusu yazımıza cevaben Kurum’ dan gelen 29.12.2014 tarihli ve 1547280 sayılı yazı ile ilgili Yönetmeliğin “Eczane defter ve kayıtları” başlıklı 45. Maddesinde;

1- Eczanede satışı yapılan tüm ilaçlar elektronik ortamda kaydedilir. Bu kayıtlar denetimlerde istenilmesi halinde sunulmak üzere saklanır.

2- Eczanelerde teftiş defteri, personel defteri ve stajyer defteri tutulur. Defterler eczacıların bağlı oldukları eczacı odalarından temin edilir ve eczacı odalarına tasdik ettirilir.” Hükmünün yer aldığı;

Mezkur Yönetmeliğin 45. Madde (1) bendinde “..tüm ilaçlar elektronik ortamda kaydedilir..” şeklinde yer alan ifadeden; uyuşturucu, psikotrop ve / veya kontrole tabi ilaçların kayıtlarının da diğer ilaçlar gibi yapılacağının anlaşılmakta olduğu;

Ayrıca Eczacılar ve Eczaneler hakkında Yönetmelik’ ten önce uyuşturucu ve psikotrop ilaç/ maddeler için tutulan defterlerin / kayıtların beş (5) yıl süreyle saklanması gerektiği bildirilmektedir.

Buna göre; meslektaşlarımızın psikotrop ve uyuşturucu defter kullanma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, Eczane denetim formu madde 30 ve 31 gereği kayıtlarının uygunluğunu beyan etme zorunluluğu bulunmaktadır.

Reçete ve faturaları saklanmakta olan uyuşturucu ve psikotrop ilaçların hareketinin altı ayda bir yapılan denetimlerde talep edilmesi durumunda beyan edilmesi zorunlu olduğundan, bilgisayarların güvenliği ve 5 yıl saklama kapasitesi tekrar gözden geçirilmelidir. İleride sorun yaşanmaması açısından uyuşturucu ve psikotrop ilaçlar için şimdilik kayıt defteri tutulmaya devam edilmesi meslektaşlarımız için daha uygun olacaktır.

Bilgilerinize sunulur.