Bilindiği üzere 2014 yılının Ocak ayında eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş / bozulmuş ilaçların imhasını odamız aracılığıyla gerçekleştirmiş, onaylı listelerini meslektaşlarımıza ulaştırarak hem İTS’den hem de eczane stoklarından düşülmesini sağlamıştık. Yapılan bu işlem sonucunda eczanelerimizde oluşan atıl stok birikimini engellemiş olduk.

Bu yıl da yine eczanelerimizde birikmiş olan miadı geçmiş / bozulmuş ilaçlarımızın imhasını gerçekleştirmek amacıyla toplayacağız. Ayrıca bu yıl buna ek olarak sosyal sorumluluk kapsamında evlerde bulunan kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçları da eczanelerimizde toplayarak imha edilmesini sağlayacağız.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile kasım ayından bu zamana kadar görüşerek yaptığımız ortak bir çalışma neticesinde ortaya çıkan “Atık İlaç Çöp Değildir” sloganıyla; evlerde tarihi geçen veya atıl durumda bulunan ilaçların, hem insan sağlığı, hem de çevre kirliliği açısından oluşturduğu risklerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Evlerde kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar; ilaçların suistimali, hatalı kullanım, çocuklarda kazai zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince şehir çöplüklerine ve doğaya gelişi güzel atılmaktadır. Araştırmalar, çevreye atılan ilaçların doğal yaşamı olumsuz etkilediğini göstermektedir.

Bu ilaçların ilaç toplama kutuları ile eczanelerimizde, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde toplanması sağlanarak, hem doğanın ve halk sağlığının korunması hem de farkındalığının oluşturulmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

Bunun için izlenecek yol aşağıdaki gibidir.

Toplama işlemi iki ayrı amaç için yapılacaktır.

a) Vatandaşın eczanelerimize ulaştırdığı miadı geçmiş / bozulmuş ilaçların toplanması

Bu kapsamdaki ilaçlar, 1 Mayıs – 31 Mayıs tarihleri arasında hastalar tarafından getirilerek eczanelerimizdeki atık ilaç toplama kutusuna atılacaktır. Kutu doldukça meslektaşlarımız tarafından kolilenecektir. Hazırlanmış olan bu koliler çalışmanın tamamlandığı tarih olan 31 Mayıs tarihi itibarıyla oda merkezimize ulaştırılacaktır.Oda merkezimize ulaştırılan ilaçlar mutlaka koli içerisinde teslim edilecektir. Bunun haricinde herhangi bir işlem (liste, döküm, fiyat, İTS, ….vb) yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

b) Eczanenin stoğundaki miadı geçmiş / bozulan ilaçların hazırlanarak listelenmesi (Liste 4 nüsha olacaktır.)

1) Miadı geçen ilaçların üzeri kırmızı kalem ile çizilip, ilaç kutuları üzerinde görülecek şekilde“İMHA”yazılarak ve bir koli içerisine ayrılacaktır.

2)Miadı geçen ilaçlar eczanelerimizde kullandığımız paket program üzerinden İlaç Takip Sistemine de bildirimi yapılarak 4 (dört) nüsha dökümü alınacaktır. (Ek-2)

3) EK-1 ‘deki dilekçe doldurulacak ve 4 (dört) nüsha döküm alınan Ek-2 ile birlikte imha edilecek ilaçlarla Samsun Eczacı Odasına teslim edilecektir.

4)Eczane paket programından alınan Ek-2 listesindeki toplam fiyat KDV hariç olarak maliyet fiyatı olacaktır

5) Odamıza teslim edilen ilaç kolileri ve listeler İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerince karşılaştırılarak kontrol edileceğinden kurallara uyulması önemlidir.

6)İmha sonrasında onayları tamamlanmış olarak odamıza iletilen listeler meslektaşlarımız tarafından muhasebelerine teslim edilecektir.

7) İmha edilecek ilaçların içerisinde küpürü eksik, uyuşturucu, psikotrop ve kemoterapi de kullanılan ilaçlar kesinlikle bulunmayacaktır.

Meslektaşlarımızın ilaçlarla birlikte ekteki belgeleri doldurup13 Haziran 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadarodamıza teslim etmeleri gerekmektedir.

Eczanelerimize dağıtılacak olan Atık İlaç Toplama Kutularına eczanede yer verilmesi ve dağıtılan afişlerin farkındalık yaratması açısından camlara asılması hususunu bilgilerinize sunarız.

Ek Dosyalar

EK: 1 ilaç İmha Komisyonuna verilecek dilekçe için tıklayınız.