Bilimsel Eczacılığın 177. Yılını Odamızın kuruluşunun 60. Yılını bu yılda bir dizi etkinliklerle bir arada kutladık.

2 Şubat 1956 tarihinde yayınlanan 6643 Sayılı Kanun ile kurulan ve o tarihten bugüne dek yağmur yağdığında altına sığındığımız şemsiyelerimiz olan TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ve aynı kanunla kurulan sekiz eczacı odasından biri olan 6.BÖLGE SAMSUN ECZACI ODASI 60 yaşında.

14 Mayıs; eczacılık eğitimi veren kurumların çekirdeğini oluşturan ilk eczacılık sınıfının açılarak Türkiye’de bilimsel eczacılığın başlatılmasının yıldönümüdür. Ve bizler de Samsun Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak bilimsel eczacılığın 177., odamızın kuruluşunun 60. Yılını bir dizi etkinliklerle kutlamanın sevincini yaşıyoruz.

1956 yılında kurulan 6. Bölge Samsun Eczacı Odası o yıllarda Zonguldak’ tan Ağrı’ ya kadar 18 İl odanın görev sınırı içerisinde olsa da bu illerin eczacı odası kurması ile birlikte bugün Samsun Eczacı Odası sadece Samsun’lu ve Sinop’lu Eczacılarına hizmet vermektedir.

Eczacı Odasının kurulduğu 1956 yılında Samsun’da sadece 4 eczane bulunuyordu. Bilinen en eski eczanesiyse 1923 yılında Ecz.Münir Kemal AKAY tarafından açılan Vatan Eczanesidir. Eczaneyi bir süre eczacı olan oğlu işletse de 1997 yılında faaliyetine son verilmiştir.

1956 yılında Samsun’lu eczacılarında içinde bulunduğu girişimci bir grubun çabalarıyla Anadolu’nun ilk ilaç fabrikası ADEKA Samsun’da kuruldu.

1989 yılındaysa SAMKOP adıyla eczacı kooperatifi hayata geçti. 1974 yılında birliğin aldığı eylem kararı sonrasında eczanelerini kapatarak eyleme destek verdiler.

Ecz. Naci GENCER ve ekibinin kurduğu Samsun Eczacı Odası’nda bugüne kadar 13 başkan hizmet vermiştir.

Başkanlarımız (1956 – 2016)

Ecz. Naci GENCER (1956 – 1964)

Ecz. Osman ARPACIOĞLU (1964 – 1970)

Ecz. Hasan TÜRKİLİ ( 1970 – 1973)

Ecz. Nihat BATUR (1973 – 1975)

Ecz. Mahmut TANERİ ( 1975 – 1978)

Ecz. Sadi SUBAŞI ( 1978 – 1984)

Ecz. Erkal KÖKDÖNER (1984 – 1989)

Ecz. Emrullah ALAMAN ( 1989 – 1991)

Ecz. Akın ÖZBAŞ ( 1991 – 1993)

Ecz. Mehmet Hamdi KÖKSAL (1993 – 1994)

Ecz. Gönül BERKER (1994 – 2007)

Ecz. Arman ÜNEY ( 2007 2011)

Ecz. Onur Ferhat KARACAN ( 2011 - ….)

Odamızın kuruluşundan bu tarihe kadar görev almış tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyor, aramızdan ayrılanları rahmetle anıyoruz.

Bu yıl 60.yılını dolduran Samsun Eczacı Odası Sinop İli dahil bugün 580 eczacıya hizmetini sürdürmektedir.

Geride bıraktığımız 60 senede ilaç ve eczacılık alanında birçok değişimler yaşadık. Bazen güldük, eğlendik, çok güzel günlerimiz oldu; bazense ezildik, çok zor günler geçirdik. Ama birlik beraberliğimizle, örgütlülük kültürümüzle hepsinin üstesinden geldik. Ama biz sorunların üstesinden gelip arkamıza yaslandığımızda her seferinde başka sorunlarla karşılaştık. 60 yıldır biz sorunları aştıkça karşımıza başka sorunlar çıktı. Buna rağmen eczacılık diplomasını alırken ettiğimiz yemini bozmadan mesleğimizi icra etmeye çalıştık. Temel prensibimiz halk sağlığı ve insan sevgisinden başka bir şey olmadı. Bizler tarihsel mirası, toplumsal misyonu ve gelecek vizyonu ile insan yaşamını ön planda tutan böylesine kutsal bir mesleğin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz.

Sağlık ve eczacılığın dünya ölçeğinde büyük değişimlerden geçtiği bir süreçte mesleğimiz, meslektaşlarımız ve ülkemiz adına sağlıklı yarınların örgütsel bütünlük ve mesleki dayanışma anlayışı etrafında inşa edileceğine inanıyoruz.

Gücümüze güç katan örgütümüzle birlikteyiz, BİRLİKTE daha da güçlüyüz.

Kuruluşunun 60. Yılını kutladığımız Samsun Eczacı Odası da tarihsel birikimi, yaratmış olduğu gelenek ve örgüt kültürü ile Türk Eczacıları Birliği içerisinde misyonuyla vizyonuyla eczacılık mesleği ve meslek politikaları adına yürüttüğü çalışmalarla çok önemli bir yere sahip olmuştur ve olmaya devam edecektir. Bizler de odamızda üye tüm meslektaşlarımıza içerisinde Samsun Eczacı Odası Anahtarlığı, Samsun Eczacı Odası Rozeti, ve 60. Yıl Rozeti, Eczacı Yaka Kartı, 60.yıla özel hazırlanan CD….vs. bulunan 60. Yıl hatıra paketi hazırladık.

2014 yılının Ocak ayında eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş / bozulmuş ilaçların imhasını odamız aracılığıyla gerçekleştirmiş, onaylı listelerini meslektaşlarımıza ulaştırarak hem İTS’den hem de eczane stoklarından düşülmesini sağlamıştık. Yapılan bu işlem sonucunda eczanelerimizde oluşan atıl stok birikimini engellemiş olmuştuk.

01 Mayıs - 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında Bu yıl da yine eczanelerimizde birikmiş olan miadı geçmiş / bozulmuş ilaçlarımızın imhasını gerçekleştirmek amacıyla toplayacağız. Ayrıca bu yıl buna ek olarak sosyal sorumluluk kapsamında evlerde bulunan kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçları da eczanelerimizde toplayarak imha edilmesini sağlayacağız.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile kasım ayından bu zamana kadar görüşerek yaptığımız ortak bir çalışma neticesinde ortaya çıkan “Atık İlaç Çöp Değildir” sloganıyla; evlerde tarihi geçen veya atıl durumda bulunan ilaçların, hem insan sağlığı, hem de çevre kirliliği açısından oluşturduğu risklerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Evlerde kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar; ilaçların suistimali, hatalı kullanım, çocuklarda kazai zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince şehir çöplüklerine ve doğaya gelişi güzel atılmaktadır. Araştırmalar, çevreye atılan ilaçların doğal yaşamı olumsuz etkilediğini göstermektedir.

Bu ilaçların ilaç toplama kutuları ile eczanelerimizde, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde toplanması sağlanarak ilaçların kontrollü imhasının sağlanması, hem doğanın ve halk sağlığının korunması hem de farkındalığının oluşturulmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

14 Mayıs 2016 günü Samsun Eczacı Odası'nın kuruluşunun 60. Yılında, Atatürk Anıt’ında düzenlenen çelenk koyma törenimizi ve saygı duruşumuzu meslektaşlarımızın yoğun katılımıyla gerçekleştirdik.

Birlikte nice yıllara…

14 Mayıs 2016 günü Atatürk Anıt’ında düzenlenen törenin ardından Kurupelit / Gülhan Restaurant’ta Samsun’da kurulmuş, Anadolu’nun ilk ilaç fabrikası olan ADEKA İlaç Fabrikası’nın meslektaşlarımıza geleneksel olarak düzenlediği ADEKA Pidesinde hep bir aradaydık.

14 Mayıs 2016 gecesi Bilimsel Eczacılığın 177. Yılını, Odamızın Kuruluşunun 60. Yılını kutladığımız bu yılda Samsun Yelken Kulüp’te Eczacılık Balosu düzenlenmiştir.

Her yıl 14 Mayıs Eczacılık haftası etkinlikleri çerçevesinde geleneksel olarak düzenlenen, Ümit SAYIN’ ın sahne aldığı Eczacılık Balosuna katılan meslekte 25. Yılını, 40. Yılını ve 50.yılını dolduran meslektaşlarımız plaketle ödüllendirilmiş ve plaket alanlar ile birlikte odamızın kuruluşunun 60. Yıl pastası birlikte kesilerek kutlanmıştır.

18 Mayıs 2016 günü Odamızın kuruluşunun 60.yılı sebebiyle Samsun Anemon Otel’de 60.yıl kokteyli, Resim / Fotoğrafçılık Komisyon üyelerimizin çalışmalarından oluşan sergi açılışımızı gerçekleştirdik.

60 yıl içinde Eczacılık Faaliyetlerinde emek sarfetmiş odamızda başkanlık yapmış değerli büyüklerimizi alkışlarla sahneye davet ederek, geçmiş dönem başkanlarımızın anılarını dinlediğimiz, meslektaşlarımızın sanatsal çalışmalarını alkışladığımız, anılarımızı tazelediğimiz, geçmişimizin ve geleceğimizin kaynaştığı bir söyleşi gerçekleştirilmiş olup, 60.yıl anısına hayatta bulunan geçmiş dönem başkanlarımıza;

E Ecz. Sadi SUBAŞI ( 1978 – 1984)

Ecz. Nihat BATUR (1973 – 1975)

Ecz. Emrullah ALAMAN ( 1989 – 1991)

Ecz. Mehmet Hamdi KÖKSAL (1993 – 1994)

Ecz. Gönül BERKER (1994 – 2007)

Ecz. Arman ÜNEY ( 2007 2011)

ve meslekte 62.yılını dolduran Ecz. Ergün DANIŞMAN’a plaketleri takdim edilmiştir.

22 Mayıs 2016 günü Samsun Advanture Park’ta ailelerimizle birlikte katıldığımız “Doğayla Başbaşa” adlı eğlenerek yarıştığımız, oyunlarla dolu kahvaltı programımızda çeşitli etkinliklerle bir aradaydık.

ATV Motoru ile civar köyler gezilmiş, Paintbol oynanmış, voleybol, basketbol, bisiklet turu ve çeşitli yarışmalarla dolu dolu geçirilen günle etkinliklerimiz son bulmuştur.

Sadece mesleğimiz açısından değil, ülke olarak da daha fazla kenetlenerek, bir arada ve kol kola olmamız gereken bu dönemde Samsun Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak bizler de etkinliklerimizin birlikteliğimizi artırmasını amaçlayarak bir dizi programlar gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz bu programların hazırlanmasında emeği geçen ve katılım sağlayan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyor, bu vesile ile tüm meslektaşlarımızın eczacılık gününü tekrar kutluyoruz.