Vefat - Ecz. Zerin Eryılm..
Vefat - Ecz. Engin Yılmaz..
Vefat - Ecz. Gökhan Taşkı..
Vefat - Ecz. Özlem Aydın ..
Vefat - Ecz. Aynur Muştu ..
Açılış - Ecz. Necla Kamer..

Bakanlıktan Sonra Ecza..
Meme Kanseri İlacı Sık..
Eczamatik Çözüm Değil ..
Kendi İlacımızı Üretme..
Sağlıkta Şiddete " Dur..
İlaçta Yeni Kriz Kapıd..
Hastalar İlaçsız Kaldı..
İlaç Karaborsaya Düştü..
Sağlıkta Zam İsyanı ( ..

Grip Aşılarının Geri Ödemesi Konulu SGK Duyurusu Hakkında  (10-10-2017)

40.A.00.0012134

10.10.2017

BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA

Medula Provizyon Sistemi’ndeki düzenleme, hastaların grip aşılarını Eylül-Ocak ayları arasında alabilmesine imkan tanımakta iken son günlerde hastaların grip aşısı almak üzere reçetesiyle eczanelere başvurduğunda, Medula Sisteminin, bir yıllık sürenin dolmadığı gerekçesi ile aşı bedelini ödemediği bilgisi Bölge Eczacı Odalarımızca Birliğimize iletilmişti.

Konu hakkında Kurum yetkilileri ile yapılan şifahi görüşmelerde, Medula sisteminde daha önceki kurgunun Eylül–Ocak ayı arasında aşı bedelinin ödenmesi şeklinde olduğu, bu şekilde karşılanmış olan reçetelerde, SUT’un 2.4.3.B maddesinde yer alan “...reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır.” hükmü gereğince, reçete kontrol birimlerince yapılan kontrollerde aşı bedellerinin kesilmesi nedeniyle, bu kesintilerin önüne geçilebilmesi için Medula’daki uygulamanın yeniden düzenlendiği bilgisi alınmış;

Ancak, mevcut düzenlemenin hastaların grip aşına erişiminde sorunlara sebep oluşturması nedeniyle konu Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmişti.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10.10.2017 tarihinde yapılan duyuru ile,

Bilindiği üzere grip aşısı Sağlık Uygulama Tebliğinin 2.4.3-B numaralı maddesinde yer alan “Grip aşısı bedeli; 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın; gebeliğin 2. veya 3. trimesterinde olan gebeler, astım dâhil kronik pulmoner ve kardiyovaskülersistem hastalığı olanlar, diyabet dâhil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alanlar ile 6 ay - 18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların hastalıklarını/gebelik durumunu belirten sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır” hükmü doğrultusunda sigortalılarımıza Kurumumuzca finansmanı sağlanmaktadır.

Ancak söz konusu yılda bir defa ifadesinin “takvim yılı” olarak algılanmakta olduğu ve bu nedenle aşılamanın geç yapıldığı hastalarda bir sonraki aşı zamanı geldiğinde aşının karşılanmadığı şeklinde yorumlandığı anlaşılmaktadır.

“Yılda bir defaya mahsus” ifadesi bir sonraki aşılama için önceki yılın aynı günü olarak değerlendirilmeyip grip aşısı sezonu olan Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak dönemi içerisinde olması kaydı ile yılda bir kez yapılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle iki aşılama arasında 1 takvim yılı süre geçmiş olması şartı aranmayacaktır. Grip aşısı ödemelerinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerekmektedir.” denilmektedir.

Duyuru ekte yer almakta olup bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman ÜNEY

Duyuru için tıklayınız.