35.A.00.03920

Ankara, 20.07.2006

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Maliye Bakanlığı tarafından, 29.04.2006 tarih, 26153 sayılı Resmi Gazeteâ??de yayımlanan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğiâ??nin 12.1. Reçetelere Yazılabilecek İlaç Miktarı başlıklı bölümünde,

Ayaktan yapılan tedavilerde; aşağıda 12.4 üncü maddede belirtilen durumlar dışında; reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacaktır. İlacın yedi günlük tedavi dozunu belirlemek üzere, reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu da belirtilecektir. İlacın piyasada bulunan en küçük ambalajı, yedi günlük tedavi dozundan fazla ise, bu ilaç bir kutu olarak verilecektir. Ancak, aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki yedi günlük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına 1/10/2006 tarihinden itibaren geçilecektir. Pnömoni, bronşektazi, osteomyelit teşhislerinde hekim gerekli gördüğü taktirde 10-14 günlük tedavi dozunda antibiyotik reçete eder. Diğer endikasyonlarda 5-7 günlük antibiyotik tedavisi uygulanır. İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdır. Ancak, bir kutu ilacın yedi günlük tedavi dozunu karşılamaması durumunda gerekli miktardaki ilaç hekim tarafından reçeteye yazılabilecektir.â? Hükmü yer almaktadır.

Bu açıklama gereğince, yazımız ekinde bulunan listede, her eşdeğer grubu için, karşısında â??UYGULAMA DIŞIâ? ibaresi yer alan büyük ambalaja sahip kalemler, 01.10.2006 tarihi itibariyle ÖDENMEZ duruma geçecektir.

01.10.2006 tarihi itibariyle aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki yedi günlük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına geçileceğinden, listede üzeri mavi renk ile çizili olan ilaçlar, kendi eşdeğer gruplarında ÖDENİR durumda tek kalem olarak kalacak ve bu durum tekelleşmeye yol açacaktır. Bu durum, Birliğimiz tarafından Geri Ödeme Komisyonuna yazılı olarak bildirilmiş olup, sorunun çözümlenmesi amacıyla sözlü görüşmeler de devam etmektedir. Konu hakkındaki gelişmeler tarafınıza ayrıca bildirilecektir.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Erdoğan ÇOLAK