Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN
T.C. Başbakanı
ANKARA

Sayın Başbakanımız,

25 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğiâ??yle; önceki yıllarda yayımlanan Tebliğlerden farklı olarak, Türk Eczacıları Birliği ile müzakere edilerek, karşılıklı uzlaşı sonucu Protokol metninde yer alması gereken pek çok hüküm, tek taraflı olarak tebliğ kapsamına alınmış, adeta bir dayatma şeklinde ve oldubittiye getirilerek uygulamaya sokulmuştur.

Günübirlik tedavi adı altında, eczacılık mevzuatına ve tıp literatürüne tamamen aykırı olarak zorlama bir tanımlama getirilmiş, ayaktan tedavi kapsamındaki ilaçların hastane eczanelerinden temininin önü açılmıştır.
Raporlu hastaların, hekime gitmeden ilaçlarını sözleşmeli eczanelerden reçetesiz olarak temininin, halk sağlığı açısından doğuracağı sakıncalar göz ardı edilmiştir.
Yatan Hasta reçetelerinin 120 gün sonra hastane eczaneleri dışında kesinlikle karşılanamayacak olması, hastane eczanesinde olası bir ilaç eksikliğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.
Bağ-Kur ve SSKâ??lı hastaların sağlık kurum ve kuruluşlarına ödemeleri gereken muayene ücretlerinin eczanelerce tahsili hükmü getirilmiştir. Hastaya izahı mümkün olmayan bu uygulamanın yasal dayanağı da belirtilmemiştir.
Reçete teşhislerinde tıp literatürüne geçmiş olan kısaltmalar dahi kabul edilmemektedir. Bu kısıtlama, hastaları eczanelerden doktora geri döndürmekte, anlamsız yere mağdur etmekte ve pratikte hiçbir fayda sağlamamaktadır.
Sağlık Uygulama Tebliğiâ??nde yukarıdaki konu başlıklarının dışında birçok eksiklikler de bulunmaktadır. Ayrıca;

Reçete kontrollerini hızlandırmak amacıyla çıkarılan 13 Haziran 2007 tarihli örnekleme yöntemine ilişkin Genelge, Türk Eczacıları Birliği ve Eczacı Odalarının görüş ve önerileri değerlendirilmeden yayımlanmıştır.

2007 yılı protokolü henüz imzalanmamış, hatta taslağı bile bizlerle paylaşılmamışken, bir an önce sözleşmeli eczanelerin örnekleme yöntemini kabul etmesine yönelik çabalar, meslektaşlarımızı tedirgin etmektedir. Çünkü yöntemi kabul eden ve etmeyen meslektaşlarımızın bu uygulamadan nasıl etkilenecekleri, ancak 2007 protokolü ile netlik kazanacaktır.

Örnekleme yöntemi; bu haliyle kabul edilmesi mümkün olmayan, son derece sakıncalı düzenlemeler içermektedir. Uygulamayı kabul edenlerin, kararını yılda bir kez Aralık ayında değiştirebilecek olmaları, buna karşın kabul etmeyenlerin, istedikleri anda bu sisteme dâhil olabilmeleri, Sosyal Güvenlik Kurumuâ??nun bu konudaki zorlayıcı tutumunu açıkça gözler önüne sermektedir.

Bu sebeplerden dolayı biz Eczacı Odası Başkanları, 2007 SGK Sağlık Uygulama Tebliği ve Örnekleme Yöntemi Genelgesi konularında TEB ve Bölge Eczacı Odalarıâ??nın görüşleri alınarak gerekli düzeltmelerin ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. Genelgeyi bu haliyle kabul etmemiz mümkün değildir.

Tüm olumsuzluklara rağmen, 24000 serbest eczanenin ürettiği ilaç eczacılık hizmeti, ülkemizde aksamadan sürerken ve toplumun her kesiminden daha fazla fedakârlık meslektaşlarımız tarafından yapılırken, saldırı boyutundaki düzenlemelerle ısrarla üzerimize gelinmektedir. Bu noktada mesleğimizi ve geleceğimizi korumak adına göstereceğimiz kitlesel karşı duruşun sonuçlarının sorumlusu biz olmayacağız, bu noktaya gelmemek için sizi sesimize kulak vermeye çağırıyoruz.

Ecz. Zafer KAPLAN

1. Bölge İstanbul Eczacı Odası Başkanı