14. Türkiye Eczacılık Kongresi Ankara’da Düzenlendi

Türk Eczacıları Birliği’nin düzenlediği 14. Türkiye Eczacılık Kongresi, 1 Kasım Perşembe günü Ankara’da başladı. “Meslektaşlarımıza, Hastalarımıza, Topluma Sözümüz Var!" teması ile düzenlenen ve üç gün süren Kongre; akademiden, sektörden, siyasetten, bürokrasiden, medyadan, meslek örgütlerinden, sivil toplum kuruluşlarından pek çok ismi bir araya getirdi.

Açılış Töreni’ne; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Ecz. Özgür Özel, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşçıer, Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Ecz. İrfan Kaplan, Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbey Pekgözegü, Milliyetçi Hareket Partisi Adana Milletvekili Ecz. Ayşe Sibel Ersoy, Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetimden Sorumlu Kurum Başkan Yardımcısı Fatih Tan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Destek Hizmetleri ve Bilgi Yönetimi Başkan Yardımcısı Eray Kaplan katıldı.

Kongre, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak’ın konuşmasıyla başladı. Çolak, yaptığı konuşmada sağlık, ilaç ve eczacılık alanında değerlendirmelerde bulundu. Çolak, 1980’li yıllardan bu yana düzenlenen kongrelerin eczacılık mesleğine yaptığı katkıları vurguladı. Kongre’nin mesleki ve bilimsel gelişmelerin takip edileceği bir zemin oluşturma amacına işaret eden Çolak, “Eczacılar olarak bizler insanların ihtiyaç ve taleplerini hizmet sunumu yoluyla eylemlere dönüştürmeli, mesleğimizi uzun soluklu, kapsayıcı, güvenli ve dirençli; tek bir kelime ile sürdürülebilir bir model ile yenilemeliyiz. Bu modele dayalı yenilenme ise, ancak bilgilerimizin yenilenmesiyle, özgüvenimizin yenilenmesiyle mümkün olacaktır” dedi.


14. Türkiye Eczacılık Kongresi’nin Açılış Semineri’nde Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Agustín Lage Dávila, “Küba Biyofarmasötik Endüstrisi ve Halk Sağlığı ile İlişkisi” başlıklı konuşmasında ilaç geliştirme çalışmalarına, Küba’nın sağlık sistemine, kanser ilaçlarına ilişkin konulara değindi.


Kongre kapsamında aynı zamanda Ecz. Reha Bilir’in Gezenbilir Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı.


Kongre’nin ilk paneli olan Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Kriz’in ardından gazeteci Güven İslamoğlu’nun söyleşisi başladı. İslamoğlu, “Sürdürülebilir Yaşam: Ben Gördüm, Dedem Gördü, Sen de Gör!” başlıklı söyleşisinde çevre ve doğa ile ilişkili çarpıcı bilgileri katılımcılarla paylaştı.


Türk Eczacıları Birliği Basın Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kongre kapsamında düzenlenen Türk Eczacıları Birliği Basın Ödülleri Töreni’nde ödüller sahiplerini buldu.

Ödül kazanan isimler:

Yılın Sağlık Habercisi (Yazılı Dal)
Kardelen Koldaş – Hürriyet
Şeyma Paşayiğit – Cumhuriyet

Yılın Sağlık Habercisi (Görsel Dal)
Duygu Ayaz Bayram – CNN Türk
Aybüke Yıldız – Kanal 7

En İyi Radyo Programı
Yavuz Oğhan – Sputnik

En İyi Haber Programı
İlker Karagöz - Fox

En İyi Haber Sitesi
T24

Poster Ödülleri Sahibini Buldu

Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. İ. Tayfun Uzbay, Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Üyesi Prof. Dr. Bensu Karahalil, Türk Eczacıları Birliği Yüksek Haysiyet Divanı Üyesi Ecz. Lale Vural, Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Ecz. N. Jale Karaata, Batman Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Adnan Bayhan’ın yaptığı jüri değerlendirmesi sonucu Poster Ödülleri sahiplerini buldu.

Ödül kazanan isimler şöyle:

1. Dr. Ecz. Övgü Çelikler Özer
2. Dr. Ecz. Elif Ulutaş Deniz
3. Dr. Ecz. Bilge Sözen Şahne


3 Kasım’da sona eren Kongre’de üç gün boyunca; 3 çalıştay, 2 vaka sunumu, 1 sektör, 1 kooperatif oturumu, 3 panel ve 16 bilimsel-mesleki oturum olmak üzere, toplam 26 oturum yer aldı. Altısı yabancı olmak üzere 100 konuşmacı ilaç, eczacılık ve sağlık alanına katkıda bulundu.