BASIN AÇIKLAMASI

"ARTAN FİYATLARIN SORUMLULARI KESİNLİKLE ECZACILAR DEĞİLDİR”

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmesi ile birlikte virüs salgının önlenmesinde en önemli tıbbı ihtiyaçlar arasında yer alan bazı malzemelerdeki fiyat artışına isyan ediyoruz.

Zammı yapan başkası, günah keçisi ilan edilen bizleriz. Vatandaşımız bilmediği için zammı biz yapmışız gibi tepki vermektedir.

Koronavirüs salgının önlenmesinde en önemli ihtiyaçlardan olan maske, antiseptik ürünler ve eldiven gibi malzemelerin temininde büyük sıkıntı ve sorun yaşanmaya başladı ve yıllardır ürün temin ederek vatandaşa hizmet sunduğumuz paydaşlarımız ecza depolarında da benzer sıkıntıları yaşamaktayız.

Ürün temin edilse bile maalesef bize ulaşıncaya kadar ciddi bir fiyat artışı olması bizim için de büyük sıkıntı olmaktadır. Bizler de ürünü sattığımız fiyatının üzerini cebimizden ekleyerek tekrar alıp rafımıza koyduğumuz bir dönemden geçiyoruz.

Bu fiyat artışının sebebi de sanki eczacı imiş gibi yansıtılıp algılanmaktadır. Bu yüzden bazı meslektaşlarımız bu ürünleri yüksek fiyatlı bulduğu için alıp satmamaya başladı.

Virüsten sonra yaşanan fiyat artışlarından bizler de şikayetçiyiz.

Koronavirüs’ün yaygınlaşmasının ardından Sağlık Bakanlığı bulunabilirliği artırmak ve fiyatlardaki artışın önüne geçmek amacıyla en güvenilir olarak üretebilecek olarak gördüğü için eczacıların eczanelerinde antiseptik ürünler üreterek halka ulaştırmasının yolunu açtığını belirtmek istiyoruz.

Ancak başta alkol olmak üzere bunun için gerekli olan malzemelerin fiyatlarının da 4-5 kat arttığını kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hissediyoruz.

Vatandaşlarımıza sesleniyoruz;

Artan fiyatların sorumluları kesinlikle eczacılar değildir.

Sağlığımıza ilişkin tüm ürünleri güvenle kullanmak için eczaneleri tercih ediniz.

Bağışıklık sistemimizin oldukça önemli olduğu bu dönemde internette, sosyal medyada ve televizyon reklamlarında gördükleri ürünleri doktorunuza ve eczacınıza sormadan kullanmayın.

Sağlık ararken sağlığınızdan olmayın.

Ecz. Onur Ferhat KARACAN

Samsun Eczacı Odası