Değerli Meslektaşlarımız;

Bilindiği üzere koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığımızca 81 il valiliğine gönderilen genelge ile 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunanların sokağa çıkmaları yasaklanmıştır.

Aynı genelgeye göre;

Sokağa çıkamayan ve İhtiyaçlarını karşılayacak kimsesi bulunmayan vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması süreci vali/kaymakamların başkanlığında oluşturulanVefa Koordinasyon Grubutarafından yönetilecektir. Bu grubun kararı, görevlendirmesi, koordinasyonu olmadan hiçbir kurum, kuruluş, STK tarafından yardım faaliyeti gerçekleştirilmeyecektir. Valilik ve Kaymakamlıklarımız tarafından bu kapsamda görevlendirilecek tüm kamu/sivil tüm görevlilere görev belgesi/yaka kartı düzenlenecektir. Bu görevlilerin isimleri görev alanları ilgili mahalle muhtarlarına paylaşılacaktır.

Bu durumda il ve ilçelerimizde tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan hastalarımızın mağdur olmamaları için valiliklerin kaymakamlıkların başkanlığında il ve ilçelerimizde Vefa Koordinasyon Grupları oluşturulmuştur. Bu kapsamdaki vatandaşlarımızın 112, 155, 156 telefon numaraları üzerinden ilaç dahil tüm ihtiyaçları 22 Mart 2020 tarihi itibariyle karşılanmaya başlanmıştır.

Uygulama şu şekilde olacaktır;

• İhtiyacı olup sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız 112, 155, 156 numaralarından birini arayarak taleplerini iletecekler,
  • Sağlık ile ilgili talepleri için Vefa Koordinasyon Grubuna bağlı evde bakım hizmetleri ekibi hastanın evine giderek muayene ve tedavi önerilerini ileterek gerekirse hastaya reçete düzenleyecekler,
  • Hastanın ilacını alabilecek bir yakını varsa hasta kendi imkanlarıyla ilaçlarını temin edecek,
  • Eğer hasta ilaçlarını kendi imkanlarıyla temin edemeyecek durumdaysa evine gelen Vefa Koordinasyon Grubu yetkilisine ya da Vefa Koordinasyon Grubuna bağlı olarak evde bakım hizmetine gelen yetkiliye reçetesini verecek,
  • Reçete Vefa Koordinasyon Grubu tarafından odamız temsilcilikleri tarafından günlük nöbet şeklinde oluşturulan Vefa Nöbetçi Eczane’ye iletilecek,
  • (Samsun ili İlkadım, Atakum, Canik ilçelerinde hastanın tercihine göre yönlendirme yapılacaktır)
  • Reçeteleri hazırlayan eczane, ilaçları tarifleri ayrıntılı bir şekilde üzerine yazılmış olarak ayrı ayrı poşetleyerek, poşetler üzerine Medula çıktısı yapıştırılarak Vefa Koordinasyon Grubuna iletecek, varsa ücreti tahsil edilecek, SGK’ya gönderilecek olan çıktılar ilaçları teslim alan görevli tarafından ad-soyad-imza yapılacak,
  • Vefa Koordinasyon Grubu tarafından teslim alınan ilaçlar görevliler tarafından ilgili hastaya teslim edilecektir.

Bu bilgiler ışığında temsilcilerimizin günlük Vefa Nöbetçi Eczane listesi oluşturması (gece ve cumartesi - pazar nöbetçileri ile eş zamanlı olacak şekilde bir liste oluşturulabilir) ve sistemin nasıl işlediği ile ilgili bağlı bulundukları il/ilçe sağlık müdürlükleri ile bağlantıya geçmeleri önemlidir.

Bilgilerinize sunulur,

Saygılarımızla.