BASIN AÇIKLAMASI

Basına ve kamuoyuna,

Eczanelerden ücretsiz olarak maske dağıtımı, eczacılarımızın COVID-19’a karşı pek çok başka hizmetin yanı sıra, gönüllü olarak üstlendiği görevler arasındaydı ve bugün itibariyle 73 milyon ücretsiz maskeyi hastalarımıza ulaştırmayı başardık. Türk Eczacıları Birliği olarak önemli bir kamu görevi üstlenerek ücretsiz maske temininde kilit rol oynayan her bir meslektaşımıza fedakarca çalışmaları için teşekkür ediyoruz.

Ancak medyaya da yansıdığı gibi, sistem belirli sıkıntılar içermekteydi ve biz de tespit ettiğimiz sıkıntıları Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kurumlarına iletmiştik. Örneğin 65 yaş üstü olan ancak sağlık nedeniyle dışarı çıkması gereken kişiler, ikametgahlarının dışında olanlar, farklı nedenlerle henüz kod gelmeyenler ve diğerleri, maskeye ulaşmaya çalışıyor ancak ulaşamıyordu. Bu da eczanelerde hem dört beş katı bir iş yüküne neden oluyor, hem de eczacıya ve eczane çalışanlarına yönelik şiddete kadar neden olan olaylara sürekli olarak yol açıyordu.

Tüm bu sorunları gidermek için, tüm vatandaşlarımızın maskeye ulaşımının kolaylaşması adına maskelerin sağlık otoritesi tarafından belirlenecek belirli bir tavan fiyatıyla satılması uzun süredir taleplerimiz arasındaydı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Mayıs tarihli açıklaması bu noktada sahada uygulamayı hayata geçiren bizlerin sorun tespitlerimize ve çözüm önerilerimize paralel, çok anlamlı bir müdahale olmuştur. Sahanın sesini duyduğu için kendisine teşekkür ediyoruz.

Türk Eczacıları Birliği olarak bundan sonrasında da ücretsiz maske uygulamasının bir sosyal koruma olarak devam etmesinden tarafız. Yeni fırsatçılara, koruyuculuk taşımayan maske satanlara açık kapı bırakmamak için de ücretli maskelerin sadece eczanelerden verilmesi de şarttır. Sağlık çalışanları olarak bu uyarıları yapmanın kamuya ve hastaya borcumuz olduğunu düşünüyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ