SAMSUN CEZAEVİ REÇETE KARŞILANMASI HAKKINDA

(1 Eylül 2020 tarihi itibariyle CETAS kullanılmaya başlayacaktır.)

Değerli Meslektaşımız;

Birliğimiz özkaynakları ile hazırlanan, tutuklu ve hükümlülere düzenlenmiş reçetelerin kayıt işlemlerinin gerçekleştirildiği Türk Eczacıları Birliği Cezaevi Reçete Takip Sistemi (CETAS); 01.05.2019 tarihi itibariyle Manisa ili ve ilçelerinde bulunan tüm Ceza İnfaz Kurumlarında, 01.08.2019 tarihi itibariyle İzmir ili ve ilçelerinde bulunan tüm Ceza İnfaz Kurumlarında, 20.09.2019 tarihi itibariyle Van ve Kocaeli illeri ve ilçelerinde bulunan Kampüs Ceza İnfaz Kurumlarında pilot olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Samsun Ceza İnfaz Kurumunda da 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle CETAS kullanılmaya başlayacaktır.

Samsun Cezaevi yetkilileriyle 13.08.2020 tarihinde yapılan görüşmeler sonucunda Cezaevi reçetelerinin karşılanmasında dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir.

  1. Reçeteler Cezaevi tarafından aranan sıradaki eczane tarafından ilgili cezaevinden teslim alınacaktır.
  2. Teslim alınan reçeteler eczane otomasyon sistemleri aracılığıyla CETAS’a hastaların T.C. Kimlik numarasıyla kaydedilecektir. Reçetede yer alan ilaçlara ilişkin İTS bildirim işlemleri eczane otomasyon sistemleri aracılığıyla CETAS üzerinden yapılacaktır. Provizyon alınamayan durumlarda ilgili reçete karşılanmayarak cezaevine iade edilecektir. Bu şekilde satış onayı alınacak ilaçlara İTS satış onay dökümü, ilaçlara ait küpür ve barkod diagramları ayrıca reçeteye eklenmeyecektir.
  3. Sağlık Bakanlığı tarafından beşeri tıbbi ürünler ambalajlama ve etiketleme yönetmeliği ile karekod uygulaması kapsamı dışında tutulan ürünlere ait küpür ve barkod diagramları reçete arkasına düşmeyecek şekil eklenecektir.
  4. Majistral ilacın terkibine giren ilaç varsa bunlara ait karekodların İTS satış bildirimi yapılacaktır. Karekod uygulaması kapsamı dışında tutulan ürünler için ise küpür ve barkod diagramları reçete arkasına düşmeyecek şekilde eklenecektir.
  5. Reçetede yazılı ilaç yerine CETAS’da tanımlı farmasötik eşdeğeri girilerek verilebilecektir. Ayrıca eşdeğer kaşesi vurulmasına gerek bulunmamaktadır.
  6. Reçetede enjektabl form varsa enjektabl ilaç sayısı kadar uygun ebatta enjektör CETAS’a giriş yapılarak verilmelidir. Reçete arkasına enjektör verildiğine dair kaşe vurulmasına gerek bulunmamaktadır.
  7. Uyuşturucu ve psikotrop ilaçlar ile normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaçların kullanımı konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan hükümlere ve listelere uyulacaktır.

NOT: Pregabalin içeren ilaçlar 01.04.2019 tarihi itibariyle T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Yeşil Reçete ile Verilmesi Gereken İlaçlar” listesine alınmıştır. Renkli Reçete Sistemine girişi yapılarak düzenlenmesi gereken ilaçlar, sistemin çalışmadığı durumlarda ise sistemin çalışmadığının ayrıca belirtildiği manuel Yeşil Reçetelere yazılmak suretiyle eczane tarafından manuel olarak Renkli Reçete Sistemine girişi yapılarak da karşılanabilmektedir.

  1. Reçetelerin arkasında eczane kaşesi ve eczacı imzası bulunması yeterlidir.
  2. CETAS’a girilen tüm reçeteler FarmaInbox reçete tevzi programına eczane paket programları üzerinden otomatik olarak aktarılmalıdır.
  3. İlaçların üzerine kullanım şekilleri yazılıp, poşetlenecektir. Poşetlerin üzerine CETAS reçete çıktısı eklenerek, kuruma teslim edilecektir. Herhangi bir sebeple karşılanamayan reçete, üzerine neden karşılanamadığını belirten bir not iliştirilerek kuruma iade edilecektir. Herhangi bir sebeple reçete muhteviyatındaki ilaçlardan bir ya da birkaç tanesinin karşılanamaması durumunda ayrıntılı bilgi poşet üzerine iliştirilen CETAS reçete çıktısında belirtilecektir.
  4. Sırası gelen kurumla sözleşmeli eczanenin eczacısı veya eczane adına işlem yapan yetkili kişi tarafından kurumun talebi doğrultusunda öğleden önce bir kez ve öğleden sonra bir kez olmak üzere mesai günlerinde toplam iki kez ilgili kuruma gelinerek reçetelerin teslim alınması talep edilebilecektir. Acil hallerde, sözleşmeli eczacılar mesai saatleri içinde olmak kaydıyla ilgili kurumun talebi doğrultusunda rutin dışı reçete teslim alma işlemi de yapabilirler.

Reçete muhteviyatı ilaçlar, reçeteler öğleden önce teslim alınması halinde aynı gün mesai bitimine kadar, reçetelerin öğleden sonra teslim alınması halinde ise ertesi sabah öğlene kadar ilgili kurum yetkilisine teslim edilecektir.

  1. Eczacı indirim oranlarında, SGK ile TEB arasında yapılmış ve/veya yapılacak protokol ile belirlenen en son oranlar uygulanır. Bu oranlar CETAS’a EBS üzerinden otomatik olarak çekilecektir.
  2. Kota tutarları Açık ve Kapalı Cezaevleri için birleştirilmiş, tek döngü 12000 TL olarak belirlenmiştir. Reçetelerin toplam tutarı Cezaevi tarafından belirlenen kota miktarını aşmamalıdır. Cezaevi tarafından toplu olarak verilen reçetelerin toplamı belirlenen kota miktarını aştığı takdirde kalan reçeteler karşılanmadan kurum görevlilerine ya da sıradaki eczaneye teslim edilmelidir. Kota aşımı reçeteler kesinlikle onaylanmayacak ve kurum tarafından ödenmeyecektir.
  3. Reçeteler zarf içerisinde teslim edilmelidir.
  4. Zarf içerisinde olması gereken evraklar;
    • Fatura ve reçeteler için teslim dilekçesi (ekte örneği mevcuttur),
    • Cezaevi tarafından gönderilen reçetelerin aslı,
    • Reçetelerin arkasında;
      • ilgili mevzuat gereği karekod zorunluluğu bulunmayan ilaç/ürünler için küpür ve barkod diagramı,
      • Varsa ilaç raporu,
      • CETAS çıktısı,
    • Reçete İcmal Listesi (2 Adet)
    • Oda tarafından onaylanmış Farmaınbox icmal listesi (2 Adet)
    • Fatura Aslı
    • Onaylı Farmaınbox liste sonu reçete sayısı ve toplam tutarı ile reçete icmal listesindeki reçete sayısı ve faturadaki ödenecek tutar birebir aynı olmalıdır. (İskonto oranında farklılık oluşabilmektedir.)
    • Fatura Başlığı aşağıdaki gibidir;

SAMSUN T TİPİ KAPALI ve AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU

Adres : Kadamut Mah. Kadamut Merkez Sok. No: 314 İlkadım / SAMSUN

Gaziler Vergi Dairesi – Vergi No: 7420738687

Tel :0 362 238 22 12 – 0 362 238 84 35 - 0 506 600 61 55

E-Posta : samsuncezaevi@hotmail.com

(Önemli Not: Eksiklik olması halinde Fatura ekleriyle birlikte iade edilecektir)

Cezaevi Reçetesi Teslim Dilekçesi için tıklayınız.

Türk Eczacıları Birliği Cezaevi Reçete Takip Sistemi (CETAS) kullanılacak olan ceza infaz kurumları için işlem adımları, aşağıda yer alan eczane otomasyon kılavuzları ile açıklanmaktadır.

CETAS’ın çalışma adımları aşağıdaki gibidir:

  • Eczanenin, Cezaevi ile sözleşmesi olduğuna dair doğrulama EBS (Eczacı Bilgi Sistemi) üzerinden yapılmaktadır.
  • Eczane otomasyon programları üzerinden kayıt işlemi yapılan reçeteler Türk Eczacıları Birliği Cezaevi Reçete Takip Sistemine gönderilir.
  • Reçete kayıt işlemleri hasta T.C. Kimlik No bazlı çalışmaktadır. Kaydı yapılan T.C. kimlik numarası eczanenin sözleşmeli olduğu cezaevinde değil ise reçete kaydı yapılamamaktadır. Bu kontrol Türk Eczacıları Birliği Cezaevi Reçete Takip Sistemi tarafından gerçekleştirilmektedir.
  • Eczacı odası tarafından, EBS aracılığıyla, bölgede faaliyet gösteren eczanelerin hangi cezaevleri ile sözleşmesi olduğuna dair eşleştirme yapması gerekmektedir. Protokol revizyonu sonrasında yeni dönem sözleşme formlarının satışı sırasında da sözleşme satışı, ilgili cezaevi seçilerek yapılmalıdır.
  • Sistemde hasta bazlı ilaç doz-dozaj takibi yapılmaktadır. Sisteme kaydedilmiş olan reçetede doz değişikliği yapılmasını gerektiren durumlarda, eczacı odasının bu değişikliği sistemde yapma yetkisi bulunmaktadır.
  • Reçete fiyatlandırılmasında kullanılan eczacı ıskonto oranları EBS' den alınmaktadır.
  • Kaydedilen reçetelerdeki ilaç fiyatları için TİTCK tarafından yayınlanan güncel fiyat listeleri esas alınmaktadır.
  • Sisteme kayıtlı reçetelerin iki tarih aralığında listelenerek CETAS üzerinden Kuruma gönderilmesi ve onay işlemi sonrasında faturalandırması yapılır.

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

SAMSUN ECZACI ODASI

CETAS Programına ilişkin bilgi notu için tıklayınız.

TEBEOS CETAS uygulama kılavuzu için tıklayınız.

TEBEOS CETAS uygulama kılavuzu-Alternatif için tıklayınız.

Byte CETAS uygulama kılavuzu için tıklayınız.

Botanik CETAS uygulama kılavuzu için tıklayınız.

E-bilgi CETAS uygulama kılavuzunu için tıklayınız.

Eczanem CETAS uygulama kılavuzu için tıklayınız.

Farmakom CETAS uygulama kılavuzu için tıklayınız.

İlon CETAS uygulama kılavuzu için tıklayınız.

Rx EYS CETAS uygulama kılavuzu için tıklayınız.