Değerli Meslektaşımız;

Belediyelerimizce meslektaşlarımıza ilan ve reklam vergisi ile ilgili tebliğ mazbataları ve ödeme emirleri gönderilmektedir.

Ancak T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Kanunu Hakkında 12.04.2014 tarih ve 28970 sayılı Yönetmeliğin 25. Maddesi kapsamında Eczane Levha Standartları Klavuzu hazırlanmıştır. Bu klavuz kapsamında eczane adını gösteren ışıklı ve ışıksız levhalar ile E logolu ışıklı levhaların zorunlu olarak eczanelerde bulundurulması gerektiği söz konusu tabela ve levhaların ilan veya reklam unsurları taşımadığı için ilan ve reklam vergisinden muaf tutulması gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili olarak 11.03.2020 tarih ve 009,2/198 numaralı yazımızla Samsun ve Sinop İl ve İlçe Belediyeleri bilgilendirilmiş olup, 15.04.2021 tarih ve 009,2/32-0562 sayı yazı ile Samsun Büyükşehir ve Atakum - İlkadım - Canik İlçe Belediyeleri tekrar bilgilendirme yapılmıştır.

Bu süreç içerisinde kanuna aykırı uygulama nedeniyle 06.10.2020 tarihinde Samsun büyükşehir belediyesine dava açılmış ve 09.03.2021 tarihinde kazanılmış ve tüm üyelerimiz için emsal karar oluşturmuştur.

Odamız tarafından bu konu ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile yapılan görüşmelerde;

  • Kanunda belirtildiği şekliyle eczane adını gösterir ışıklı ve ışıksız levhalardan(sadece standart tabela),
  • E-logolu ışıklı levhalardan,
  • Camdaki eczacı adı, eczane adı, telefon bilgisi yazılarından (1/2 m2'yi geçmemek kaydıyla)

ilan ve reklam vergisi alınmayacağı, bunların dışındaki afiş, bilgilendirme veya reklamlardan ilan ve reklam vergisi alınabileceği ekteki yazı ile bildirilmiştir.

Bu kapsamda meslektaşlarımızın gelen ilan ve reklam vergisi tebliğ mazbataları ve ödeme emirleri ile birlikte eczanenin dış cephesini gösteren fotoğraflar ile ilgili belediyeye bireysel olarak müracaat ederek aşağıdaki örnekte olduğu şekilde uygulamanın yapılıp yapılmadığı kontrol edilerek ödemelerin bu doğrultuda yapılması gerekmektedir.

Vergiden muaf olması gereken hususlarda vergi talep edildiğinin tespiti durumunda ilgili birime itiraz yapılarak gerekli düzenlemenin yapılması sağlanmalıdır.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla

SAMSUN ECZACI ODASI

Dilekçe örneği için tıklayınız.

Büyükşehir Belediyesi yazısı için tıklayınız.