Değerli Meslektaşımız;

Bilindiği üzere Türk Eczacıları Birliği YEPAŞ ile bir indirim anlaşması yapmış ve odamız tarafından tüm meslektaşlarımıza duyurulmuştu.

28 Şubat 2022 Pazartesi akşamı açıklanan elektrik tarifelerinde düzenleme paketi ile oluşan yeni durum indirimli durumdan daha uygun konuma geçmiştir.

Bu bilgiler doğrultusunda 1 Mart 2022 Salı günü, merkezi bölgemizde bulunan YEPAŞ’ın Genel Müdürü Arif Akşam, yönetim ve denetleme kurulumuz tarafından ziyaret edilmiş ve durum değerlendirmesi yapılmıştır.

Elektrik tarifeleri 5 ayrı tipte olmaktadır.

  1. Sanayi – Üretim yapan sanayi tesisleri
  2. Tarımsal Sulama - Sulama yapan tarımsal kişi/kuruluşlar
  3. Aydınlatma – Şehir ve yol aydınlatmaları yapan kurum/kuruluşlar
  4. Mesken – Evler
  5. Ticarethane – Ticari faaliyet yapan yerler (Eczaneler de bu bölüme girmektedir)

Daha önce yapılan düzenlemeler ile birlikte 1 Mart 2022 tarihi itibarıyla;

  • Meskenlerde günlük ortalama 8 kWh’e kadar olan kısmı düşük tüketimli kademeden, günlük ortalama 8 kWh’i aşan kısmı ise yüksek tüketimli kademeden hesaplanacaktır. (yüksek tüketimli kademe, düşük tüketimli kademeden yaklaşık olarak %50 daha pahalıdır.)
  • Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18’den, yüzde 8'e düşürülmüştür.
  • Ticarethane statüsündeki elektrik abonelerinin günlük ortalama 30 kWh’e kadar olan kısmı düşük tüketimli kademeden, günlük ortalama 30 kWh’i aşan kısmı yüksek tüketimli kademeden hesaplanacaktır. (yüksek tüketimli kademe, düşük tüketimli kademeden yaklaşık olarak %50 daha pahalıdır.)

Tüm bu düzenlemeler sonrası YEPAŞ ile yapılmış olan indirim anlaşması doğal olarak boşa düşmüştür.

YEPAŞ ile indirim anlaşması yapmış olan meslektaşlarımıza da YEPAŞ tarafından;

“Tarafımıza iletmiş olduğunuz talebiniz değerlendirilmiş olup, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28.02.2022 tarih ve 10819 sayılı kararı doğrultusunda ulusal tarifede kalmanız daha karlı olacağından sizlere duyurusu yapılan kampanyanın uygulanmamasına karar verilmiştir. İlginiz için teşekkür ederiz.”

şeklinde bilgilendirme mesajı gönderilmektedir.

Enerjinin verimli kullanımını desteklemek, tasarruf bilincini yaygınlaştırmak, evinde ve işyerinde enerjiyi daha az tüketen vatandaşların faturalarının da bu doğrultuda düzenlenmesini sağlamak amacıyla ilgili kurumlar tarafından “Kademeli Elektrik Tarifesi” uygulaması hayata geçirilmiştir.

Buna göre meslektaşlarımızın evlerinde günlük ortalama 8 kWh harcamayı, eczanelerinde ise günlük ortalama 30 kwh harcamayı geçmeyecek şekilde olabildiğince tasarruf yapmaları elektrik faturalarının yüksek gelmesinin önüne geçecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla

SAMSUN ECZACI ODASI