ECZACI İÇİN BİRLİK’TE ve BİRLİK’LE
AFETİN YARALARINI DAYANIŞMA ile SARACAĞIZ

Değerli Meslektaşımız,

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli ilk depremin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihi itibari ile Birliğimizin koordinasyonunda tüm Bölge Eczacı Odalarımız ve ülkemizin dört bir yanından meslektaşlarımız harekete geçmiş; bölgedeki vatandaşlarımızın yaralarını sarabilmek, dertlerine deva olabilmek adına seferberlik ilan etmiştir. Eczacılık mesleğini değerinin ve meslektaş dayanışmasının gücünün tüm ülkemizde görünür olmasını sağlamışlardır. Bölge Eczacı Odaları ile koordinasyon halinde tanımlanan ihtiyaç doğrultusunda sahra eczanelerimiz gönüllü meslektaşlarımızın katkıları ile hizmet sunmaya devam etmektedir.

Tüm bunlara paralel olarak deprem felaketinden etkilenen çok sayıda meslektaşımız için de mesleki dayanışma çalışmaları başlatılmıştır.

•Birliğimizin önceki hizmet binası depremin ilk haftası itibari ile barınma sorunu yaşayan meslektaşlarımız, eczacılık fakültesi öğrencileri ve aileleri için 250 yatak kapasiteli Afet Sonrası Barınma Merkezine dönüştürülmüştür.

•Türk Eczacıları Birliği Artı Sigorta, ilk gün itibari ile sahada eczanesi zarar gören meslektaşlarımız ile irtibata geçerek gerekli hasar tespit ve ilgili sigorta işlemlerini başlatmış, 1 Mart itibari ile de ilgili sigorta ödemeleri yapılmaya başlanmıştır.

•Depremde vefat eden meslektaşlarımızın yakınlarına Türk Eczacıları Birliği Artı Sigorta Ferdi Kaza Poliçesi kapsamında 100.000 TL ödeme gerçekleştirilmektedir.

•Depremde hayatını kaybeden meslektaşlarımızın çocuklarına Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti kararı uyarınca öğrenim hayatları boyunca burs imkanı sağlanmıştır.


Bunlara ek olarak, Depremden zarar gören meslektaşlarımızın yaralarını sarmak, ekonomik olarak katkı sağlamak ve bölgedeki eczanelerimizi yeniden ayağa kaldırmak adına Birliğimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumdadır. Söz konusu çalışmalar çok yönlü olarak sürdürülmektedir.

Öncelikle,

•Depremden en büyük hasarı gören ve ilgili işlemlerin Eczacı Odalarımız aracılığıyla yürütülmesinde zorluk yaşanabilecek Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya illerimizdeki meslektaşlarımıza hasar bilgilerini Birliğimize iletmelerini sağlayacak SMS linkleri ulaştırılmıştır. Olası soru ve sorunlar için meslektaşlarımızın ulaşabileceği Çağrı numaraları hakkında bilgilendirme yapılmış, ayrıca söz konusu çağrı alanımızda görev yapan çalışanlarımızın SMS bildirimlerine geri dönüş yapamamış meslektaşlarımızla iletişime geçerek gerekli bilgilendirmeleri yapmaları yönünde koordinasyon sağlanmıştır.

•Bu 5 il dışında kalan ve depremden etkilenen diğer illerimizdeki meslektaşlarımızın hasar bildirimlerinin ilgili Bölge Eczacı Odalarımız aracılığı ile yürütüleceği konusunda ilgili Bölge Eczacı Odalarımıza bilgilendirme yapılmıştır.

Gelen bildirimlere bağlı olarak ilk aşamada,


•Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetimizin aldığı karar doğrultusunda Yardımlaşma Sandığı üyesi olan ve depremde eczaneleri Yıkılan, Ağır Hasar Gören ve Acil Yıkım Kararı alınan meslektaşlarımıza yönelik 250 Bin TL tutarında geri ödemesiz nakit afet desteği sağlanmasına ilişkin süreç 1 Mart itibari ile başlatılmıştır.


7 Mart (Bugün) itibari ile bu kapsamda yapılan ödeme miktarı 44 Milyon TL şeklinde gerçekleşmiştir. Birliğimize yapılan bildirimler doğrultusunda, geri ödemesiz olarak Türk Eczacıları Birliğince Meslektaşlarımıza sağlanacak bu nakdi afet desteğinin yaklaşık 150 Milyon TL’lik bir bütçeye denk geleceği hesaplanmış olup afet destek bütçesinin meslektaşlarımıza aktarılmasına ilişkin süreç devam etmektedir.

•Aynı şekilde Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti kararı ile depremde vefat eden TEB Yardımlaşma Sandığı üyesi meslektaşlarımızın yakınlarına sağlanacak 50 Bin TL vefat yardımı ile vefat eden meslektaşlarımızdan eczanesi “yıkılmış veya acil yıkılacak veya ağır hasarlı” olarak belirlenenlere sağlanacak 250 Bin TL tutarındaki afet desteği Birliğimize iletilen veraset ilamına bağlı kalınarak yakınlarına yapılmaktadır.

2 Mart tarihinde duyurusu yapılan Birliğimizin de kendi kaynakları ile katkı sunacağı “ECZACI için BİRLİKTEYİZ” Destek Kampanyamız kapsamında oluşturulacak fon aracılığı ile eczanesi depremden zarar gören Yardımlaşma Sandığı üyesi olmayan meslektaşlarımızın da desteklenmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir. İlgili bilgilendirmeler ayrıca yapılacaktır.

Tüm Bölge Eczacı Odalarımızı ve Meslektaşlarımızı, İlaç Sanayimizi, Ecza Kooperatiflerimizi ve Dağıtım Kanallarımızı bu süreçte dayanışma içerisinde olmaya, birlikte güçlenmeye, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı birlikte güçlendirmeye “Eczacı için Birlikteyiz” dayanışmamıza destek olmaya davet ediyoruz.

Depremden zarar gören meslektaşlarımızın yaşadığı tüm zorlukların üstesinden Birlik’te geleceğiz, afetin yaralarını Hep Birlikte dayanışma ile saracağız.



TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ