İLGİLİLER HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR

Değerli Basın Mensupları;

Çeşitli basın yayın organlarında “Doping araştırmasında "vahim" sonuç” başlığıyla yer alan haberde, “doping maddesi olarak kabul edilen ve reçetesiz satışı yasal olmayan ilacın tam 127 eczaneden sorgusuz sualsiz alındığı” yönünde doğruluğu kanıtlanmamış bilgiler yer almakta ve bu durum eczacılarımızı töhmet altında bırakmaktadır. Fiili bir şekilde gerçekleşmeden, tamamen kişilerin beyanına göre yapılan bu haberin bir an önce düzeltilmesini temenni ediyoruz.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; habere konu olan ilaç, belli kullanım şartları olan ve mutlaka reçeteli satılan bir ilaçtır. Dolayısıyla kişilerin istediği eczaneye gidip kolayca bu ilacı temin edebilmesi mümkün değildir. Şayet bazı eczaneler için aksi bir durum olduğu iddia ediliyorsa da, Türk Eczacıları Birliği olarak bize ulaşan somut bilgiler ışığında derhal gerekli yasal işlemleri yapmaktan çekinmeyiz.

SÖZE DAYANARAK KESİN SONUCA VARILAMAZ!

Anadolu Ajansı muhabiri, bu haberin yapılma aşamasında Birliğimizi aradığında, ilaçla ilgili prosedürü kendisine anlattıktan sonra, bu konunun çok hassas ve önemli olduğu, dolayısıyla eğer gerçekten böyle bir durum varsa bundan emin olmak ve yasal işlemi başlatmak adına kendisinden, eczanelerin bilgileri talep edilmiştir. Hatta bunun üzerine ilgili tezi hazırlayan Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu öğrencisi Kevser Çiftçi, Birliğimizi aramış ve “elinde eczaneden almış olduğu bir ilaç olmadığını, sadece eczaneye gidip sorduğunda kendisine ‘istiyorsanız getirtebiliriz’ şeklinde açıklama yapıldığını” söylemiştir. Birliğimiz de kendisine altını çize çize elinde kanıt olmadan, hele hele fiili olarak gerçekleşmemiş bir olaydan sadece söze dayalı olarak bu sonuca varamayacağını; bu durumun doğru ve ahlaki bir yaklaşım olmadığını söylemiştir. Ancak kendisinden olumlu bir geri dönüş olmadığı gibi, haberin yayına verilmesinden de çekinmemiştir.

Değerli Basın Mensupları;

Biz eczacılar, mesleğimizin adını lekeleyebilecek her durumun karşısında olduğumuz gibi; her kim olursa olsun, halk sağlığını tehlikeye sokacak en ufak bir sorumsuzluğa da göz yummayız. Türk Eczacıları Birliği olarak bu konudaki tavrımız nettir.

Yasaların öngördüğü çerçevenin dışına çıkan herhangi bir eczane için anında cezai işlemleri başlatacağımız gibi, sadece söze dayalı olarak yapılan haberlerle de hiçbir eczacımızın suçlanmasına ve töhmet altında bırakılmasına imkan vermeyeceğiz. Haberi yapan, bunu yayan ve Birliğimize ve eczacılarımıza bu haksızlığı yapanlarla ilgili derhal hukuki süreci başlattığımızı da beyan ederiz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİMERKEZ HEYETİ