Değerli Meslektaşımız;

Bundan tam 1 ay önce,

10 Mart 2020’de – Sağlık Bakanımız Türkiye’deki ilk Covid vakasını açıkladı.

Bu tarihten itibaren Samsun Eczacı Odası olarak neler yaptık.

11 Mart 2020 - Samsun Eczacı Odası Yönetim Kurulu Covid gündemiyle acil toplandı, toplantıda alınması gereken acil eylem planı oluşturuldu.

Aynı gün, 4 Mart 2020 tarihinde Türk Eczacıları Birliği tarafından yayınlanmış olan;

Korona Virüsü Salgını: Eczacılar için Ön Kılavuz önemle tekrar duyuruldu.

13 Mart 2020 - Eczanelere uygulanan Alkol Temini Kısıtlaması ’nın kaldırıldığına dair duyuru yapıldı. Hemen ertesi günü eczanede dezenfektan yapımı ile ilgili DSÖ formülleri meslektaşlarımızla paylaşıldı.

14 Mart 2020 - Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini bir başka deyişle Devam Reçetesi uygulaması başladı.

15 Mart 2020 - Eczacılar ve Eczane personellerimiz için alınması gereken önlemler kapsamında koruyucu gözlükler sipariş edildi. Yeteri miktarda maske arayışımız maalesef sonuçsuz kaldı.

17 Mart 2020Devam Reçetesi Uygulamasında yaşanan aksaklıklar SGK’na iletildi.

Aynı gün, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun Covid konulu ilk toplantısına davet edildik. Toplantıda kurulun nöbetçi eczane sayısının artırılması ve eczane çalışma saatlerinin uzatılması isteği tarafımıza iletildi. Gerekli açıklamalar sonucunda bu istek bir sonraki toplantıya kadar ertelendi.

Aynı toplantıda özellikle nöbetçi eczanelerin nöbet bitiminde Belediyeler tarafından dezenfekte edilmesi talep edildi.

Talebin onayı beklenmeden eczanelerde kullanabileceğimiz ortam dezenfeksiyon sıvısının nasıl hazırlanacağını anlatan şema meslektaşlarımızla tekrar paylaşıldı.

19 Mart 2020Devam Reçetesi Uygulamasında dikkat edilecek hususlar özetlendi, meslektaşlarımızla paylaşıldı

Aynı gün, Ülkemizde tüm meslektaşlarımızın eczanelerinde kullandığı sarı renkli hasta bilgilendirme afişleri hazırlandı, basıldı ve meslektaşlarımıza dağıtıldı.

Yine aynı gün, Ekipmanları temin edebilmemiz amacıyla eczane personellerimizin de EBS’ne giriş yapılması altyapı çalışmalarına başladık. Yapılan çalışmalar sayesinde tüm Türkiye’deki eczane personelleri kayıt yapılabilecekti. Bu kayıtların meslektaşlarımız tarafından güncellenmesi sağlanarak personellerimize kimlik kart düzenlendi. Covid-19 önlemleri kapsamında olası sokağa çıkma yasağı durumunda sorunsuz bir uygulama olması amaçlandı. Bu, yönetim kurulumuzun yerinde bir öngörüsüydü.

21 Mart 2020 - 65 yaş üstü vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı uygulaması başladı.

22 Mart 2020 - Sokağa çıkma yasağı ile ilgili Samsun - Sinop Valilikleri ve İl Sağlık Müdürlükleriyle görüşmeler yapıldı. Eczacıların da olduğu tüm sağlıkçılar bu uygulamadan muaf tutuldu.

24 Mart 2020 - Devam Reçetesi Uygulamasında,

  • 1 Mart sonrası biten raporların süre uzatılması
  • 1 aylık ilaç karşılama gibi kapsamların genişletilmesi talep edildi.

24 Mart 2020 – Covid sürecinden etkilenen eczacımız olduğu takdirde;

  • Yönetim Kurulu ve bölge temsilcilerimize destek olacak Covid Pandemisi Eczane Dayanışma Ekibi kurulmasına karar verildi.

24 Mart 2020 – Covid pandemisi sürecinde eczanelerin çalışma şekilleri ve saatlerinin yeniden düzenlenmesine dair çalışma yapıldı. Hıfzıssıhha kuruluna sunuldu.

26 Mart 2020 – Maske fiyatlarındaki artışın eczanelerle ilgili olmadığına basın ve kamuoyu bilgilendirmesi yapıldı, bilgilendirmemiz gazetelerde ve haberlerde yer buldu.

29 Mart 2020 – İş-kur ve Samsun Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile Kısa Çalışma Ödeneği hakkında görüşmeler yapıldı. Yaşanan ekonomik daralmada istihdam azaltmadan ekonomik rahatlama oluşturacak olan geniş kapsamlı çalışma meslektaşlarımıza duyuruldu.

30 Mart 2020eczanelerin çalışma şekilleri ve saatlerinin yeniden düzenlendi.

31 Mart 2020 –koruyucu gözlüklerin ve personellerimiz için tasarlamış olduğumuz kimlik kartlarının dağıtımına başlandı.

02 Nisan 2020 - Eczanede fahiş fiyatla maske satışı yapıldığı iddiasıyla meslektaşlarımıza haksız yere ceza yazıldığını üstelik ifşa edilme yoluyla basından öğrendik.

03 Nisan 2020 –Ticaret İl Müdürlüğüne meslektaşlarımız ve gerekli evraklarla birlikte haksız cezalarla ilgili görüşmeye gidildi

3 Nisan 2020 – Risk altında cansiperane çalışan meslektaşlarımızın ve personellerimizin olası Covid hastalığını erken teşhis etmesi amacıyla Sağlık Kontrol Formu hazırlandı ve yayımlandı.

4 Nisan 2020 – 20 yaş altı vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı başladı.

Uygulama başlar başlamaz, İl Sağlık Müdürlükleri ile sokağa çıkma yasağı kapsamına giren eczacı ve eczane çalışanları ile ilgili görüşme yapıldı ve kimlik kartları ile sokağa çıkma yasağından muaf tutularak görevlerine devam edebilmeleri sağlandı.

6 Nisan 2020 - 60 yaş üzerinde olan odamız üyesi 171 meslektaşımız arandı. Bu zorlu süreçte hal hatırları ve bir istekleri olup olmadığı soruldu.

Aynı gün, SGK ile yapılan görüşmeler sonucunda Evrak Taratma Uygulaması ileri bir tarihe ertelendiği haberini aldık.

Akşamında Maske bulunabilirliği ve fiyatlarıyla ilgili çok fazla spekülasyon olunca maskenin parayla satılamayacağı Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu. Maskelerin vatandaşa PTT aracılığı ile ücretsiz olarak ulaştırılacağı bildirildi. Bizler de meslektaşlarımıza eczanelerde maske satılmaması hususunu duyurduk.

7 Nisan 2020 - Eczanelerden maske satılamaması bir halk sağlığı tehdidi olarak karşımıza çıktı. Aynı maskeyi 3 gün kullananı da gördük, aynı maskeyi 3 kişi kullananı da.

8 Nisan 2020 - Maskelerin PTT aracılığı ile sağlıklı dağıtılamayacağı görüldü ve Sağlık Bakanı ile yapılan görüşme sonucunda maskelerin eczanelerden ücretsiz olarak dağıtılmasına karar verildi.

10 Nisan 2020 – Maskelerin vatandaşa ulaştırılması uygulamasına İstanbul ve Ankara’dan başlandı. Diğer illerde maske dağıtımına önümüzdeki günlerde yapılacak planlama ile başlanacaktır.

Maske eczacı için hiçbir zaman ticari bir meta olmamıştır.

Ülkelerarası maske savaşlarının yaşandığı, bir ülkenin maske dolu yükünü başka bir ülkenin gasp ettiği olağanüstü bu dönemde devletimizin de maske işini disipline etmeye çalışması kadar doğal bir şey olamaz. Aslında doğrusu ve baştan yapılması gereken de buydu.

Bu hususta eczacıya bir görev düşerse sonuna kadar görevini de layıkıyla gerçekleştirecektir.

Burada rahatsız olduğumuz, Eczacının sözde fahiş fiyatla maske sattığı hususunda mesleğimizin itibarsızlaştırılmasıdır.

Şunu açıkça ifade etmek istiyorum;

Eğer bu hususta birine fatura çıkarılmak isteniyorsa bunun adresi eczacı değildir, fatura doğru adrese kesilmelidir, hakkaniyet bunu gerektirir.

Şimdi Maske PTT kapısından döndü ve tekrar önümüze geldi.

Küstüm oynamıyorum demez eczacı,

Mesleğine başlarken yemin etti bir kere.

Ancak çok üzüldü, çok kırıldı

Bu böyle biline.

Yaşadığımız bu riskli ve buna bağlı olarak stresli dönemde tüm meslektaşlarımız ve eczane personellerimiz ellerinden geleni fazlasıyla yapmaktadırlar. Sağlığımız ile ilgili yaşadığımız tedirginliklerin yanında olası bulaşta eczanelerimizin de kapanma durumu ile karşı karşıya kalması tedirginliğimizi körüklemektedir. Buna rağmen göreve başlarken ettiğimiz yemine sadık kalarak hiçbir ayrım gözetmeden cansiperane çalışmaktayız.

Yine de olası bir bulaşı sonrası eczanenin sağlıklı bir şekilde çalışması amacıyla, bakanlık yazılarına uygun olarak;

· Eczanenin dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması,

· Eczaneye bir eczacının nezaret etmesinin sağlanması,

· Eczaneye yardımcı personel ya da personeller bulunması,

· Ecza Depoları ile görüşülmesi,

gibi tedbirler odamız Covid Pandemisi Eczane Dayanışma Ekibi tarafından hızla hayata geçirilecektir.

Tek üzüntümüz ise dayanışmaya en çok ihtiyacımız olduğu bu dönemde, Covid Pandemisi Eczane Dayanışma Ekibi ‘ne ismini yazdıran meslektaşlarımızın sayısının azlığıdır.

Önümüzdeki süreçte geçmişte yaptığımız gibi halk sağlığını önceleyerek meslektaşlarımızın ve çalışanlarımızın maddi ve manevi güvenliğini sağlamak amacıyla tüm gayreti göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Bu günler de elbet geride kalacak

Sorunsuz bir gelecek mümkün değil ancak sorunları birlikte çözeceğimiz bir gelecek mümkün.

Saygılar sunuyorum.

Ecz.Onur Ferhat KARACAN

Samsun Eczacı Odası

Yönetim Kurulu Adına

Başkan