YARDIMCI ECZACI – İKİNCİ ECZACI OLARAK ÇALIŞMA KOŞULU İLE KOSGEB VE İŞ-KUR DESTEKLERİ HAKKINDA
Değerli Meslektaşımız;
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, 2020 yılında yardımcı eczacı ve ikinci eczacı çalıştırması zorunlu eczaneler için kriterler güncellenerek, 2019 yılı hasılat tutarı (KDV hariç) esas alınmak suretiyle,
- 2020 yılında ikinci eczacı çalıştırması zorunlu eczaneler için;
KDV hariç yıllık hasılat tutarı 5.945.000,00 TL ve reçete sayısı 80.000 olarak,
- 2020 yılında yardımcı eczacı çalıştırması zorunlu eczaneler için ise;
KDV hariç yıllık hasılat tutarı 2.819.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
Bu doğrultuda, 2020 Yılı İkinci Başvuru Dönemi Takvimi;
- 4-7 Ağustos 2020tarihleri arasında, Bölge Eczacı Odaları tarafından, yardımcı eczacı adaylarının ön kayıt başvurularının alınması ve ön kayıt sonrasında başvuru sahiplerine tercih ekranı için kullanıcı adı ve şifrelerinin imza karşılığında verilmesi,
- 10-13 Ağustos 2020tarihleri arasında, Türk Eczacıları Birliği tarafından açılacak ekran aracılığıyla adayların il tercih başvurularının gerçekleştirilmesi,
- 14 Ağustos 2020tarihinde yapılan başvurular doğrultusunda yerleştirmelerin gerçekleştirilmesi ve sonuçların duyurulması, şeklindedir.
Yardımcı Eczacı olarak görev almak isteyen eczacı ve eczanesinde yardımcı eczacı istihdam etmek isteyen eczacının tüm bilgileri ve ek belgelerini bilgilerinize sunuyoruz.
Yardımcı Eczacı olarak görev almak isteyen eczacı bilgileri ve ek belgeleri ;
Adı – Soyadı :
T.C. Kimlik No :
Odaya Kayıt Tarihi ve Sicil No :
- İki adet vesikalık fotoğraf,
- Kimlik fotokopisi (T.C.Kimlik numarasını gösteren),
- Diplomanın / Mezuniyet belgesinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanmış sureti,
- Eczacılık yapmasına mani mahkumiyetinin bulunmadığına dair yazılı beyanı (Adli Sicil Kaydı),
- Mesleki faaliyetlerini içerir özgeçmiş,
- Mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu,
- Mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu,
- Yardımcı eczacının görev ve sorumluluklarını kabul ettiğine dair dilekçe,
- SSK – Bağ-Kur – Emekli Sandığı Hizmet Dökümü,
- Yardımcı eczacı daha önce başka bir işte çalışmışsa o işten ayrıldığını kanıtlayan belge,
- Eczacının meslekten men cezası bulunup bulunmadığı bilgisinin yer aldığı yazı, (oda tarafından Türk Eczacıları Birliği’nden talep edilecektir.)
- Eczacı odası kayıt belgesi.
Yardımcı Eczacı istihdam edecek eczacı ve eczane bilgileri ile ek belgeleri ;
Adı – Soyadı :
T.C. Kimlik No :
Odaya Kayıt Tarihi ve Sicil No :
Eczane Adı :
Eczane Adresi :
Eczane Ruhsat Tarihi ve Numarası :
- Eczane sahip ve mesul müdürünün yardımcı eczacıyı tayin dilekçesi
İkinci Eczacı olarak görev almak isteyen eczacı bilgileri ve ek belgeleri ;
1- Matbu form - Dilekçe: Başvurularda eczacının “T.C. Kimlik Numarası” da mutlaka olacak şekilde matbu formda yer alan beyannamenin tam olarak doldurulması gerekmektedir.
2- Özgeçmiş: Eczacının el yazısı ile yazıp imzaladığı mesleki faaliyetlerini de içerir özgeçmişi.
3- Diploma örneği: Eczacının Sağlık Bakanlığı’ndan tescilli diplomasının, ön ve tescilli arka yüzünün fotokopisi. (Diplomanın aslı ya da noter tasdikli sureti görülerek fotokopisine “Aslı Gibidir” kaşesi basılarak ilgili müdürlük tarafından tasdik edilecektir. Ayrıca noterden tasdik istenmeyecektir.)
4- Göz raporu: Göz doktorunun adının ve unvanının açık olarak yazıldığı, “mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum bulunmadığı” belirtili olan uzman hekim raporudur. (İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan ilk başvuru tarihinden en fazla 1(bir) ay önce alınmış olmalıdır.)
5- Sağlık raporu: Resmi bir sağlık kurumundan alınmış veya ilgili Sağlık Grup Başkanlığı/İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tasdik edilmiş “eczacılık mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığı” belirtili olan rapordur. (Aile Hekiminden de alınabilir)(İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan ilk başvuru tarihinden en fazla 1(bir) ay önce alınmış olmalıdır.)
6- Adli Sicil Kaydı: Eczacı adına düzenlenmiş eczacılık yapmaya mani mahkumiyetin bulunmadığına dair adli sicil kaydı. (Adli sicil kaydı var ise ilgili mahkeme kararlarının fotokopileri de eklenmelidir.) (İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan ilk başvuru tarihinden en fazla 1(bir) ay önce alınmış olmalıdır.)
7- Vesikalık fotoğraf: Son 1 (bir) ay içerisinde çekilmiş, 4x6 cm boyutlarında, 4 (dört) adet vesikalık fotoğraf (Polaroid veya renkli fotokopi olmamalıdır)
8- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
9- Ayrılış Belgesi: Daha önce bir eczane, ecza deposu veya herhangi bir işyerinde mesul müdürlük yapan eczacılardan en son çalıştığı eczane, ecza deposu, kamu,….vb iş yerinden ayrıldığına dair“Ayrılış Belgesi” de istenir. (Belge tasdikli olmalı ve tasdik eden yetkilinin isim ve imzası bulunmalıdır)
10- Eczacının meslekten men cezası bulunup bulunmadığı bilgisinin yer aldığı yazı, (oda tarafından Türk Eczacıları Birliği’nden talep edilecektir.)
KOSGEB DESTEĞİNDEN FAYDALANMAK İÇİN ARANAN KRİTERLER, GEREKLİ BELGELER VE YAPILMASI GEREKENLER
KOSGEB tarafından işletmelerde nitelikli iş gücü istihdamının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla nitelikli eleman istihdam desteği sağlanmaktadır. Bilindiği üzere meslektaşlarımız da KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği‘inden faydalanabilmektedir.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteğinden Faydalanmak için ; en az iki personel olmak üzere toplam SGK pirim günü sayısının son iki ayda en az 120 olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan eczanelerimiz, yardımcı eczacı çalıştırma zorunluluğuna tabi olmasa da bu destekten faydalanabileceklerdir. İş veren adına tüm işlemler online olarak yapılabilir.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteğinden Faydalanmak için yapılması gereken işlemler şu şekildedir;
- https://www.kosgeb.gov.tr adresinden e-hizmetler KOSGEB e kayıt butonundan kayıt işlemi yapılır.
- Eğer kayıtlı iseniz; e-hizmetler -KOBİ beyanname güncelleme butonundan kayıt güncellemesi yapılır.
- https://www.kosgeb.gov.tr/ - e hizmetler – tüm hizmetleri göster – işletme geliştirme destek programı – işletme geliştirme destek programına başvuru bölümünden gerekli bilgiler doldurularak danışman onayına sunulur.
- Onay sonucu mail olarak geri bildirilecektir.
- Başvuru onaylandıktan sonra istihdam edilecek yardımcı eczacı işe başlar. Sigorta girişi KOSGEB onayı alınmadan yapılmaması gerekir. Başvuru onayı geldikten sonra yardımcı eczacının sigorta girişi yapılır.
- 3 aylık periyotlar halinde :
- Çalışanımızın maaş bodrosu (muhasebe kaşe imzalı)
- SGK hizmet dökümü,
- Banka dekontu (banka onaylı)
- İşletmeye ait SGK Borcu yoktur yazısı, https://www.kosgeb.gov.tr/ -hizmetler – tüm hizmetleri göster – Destek Ödeme Başvurusu – İşletme Geliştirme Destek Programı Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Ödeme Başvurusu ile online olarak yüklenir.
- Danışman tarafından onaylanınca ödeme işletme hesabına yatırılmış olur.
İŞ-KUR DESTEĞİNDEN FAYDALANMAK İÇİN ARANAN KRİTERLER, GEREKLİ BELGELER VE YAPILMASI GEREKENLER
Hem KOSGEB hem de İŞKUR desteğin aynı anda faydalanılabilinmektedir. İŞ-KUR desteğinden faydalınılarak yardımcı eczacının sigortasının belli bir miktarı İŞ-KUR desteğiyle karşılanılabilinmektedir. Destek onayı alındıktan sonra yardımcı eczacının sigorta girişi İŞ-KUR üzerinden sağlanmalıdır.
Sigortalıların;
- İşe alındıkları aydan önceki üç ay 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
- İŞ-KUR ‘a kayıtlı işsiz olması,
- 01.01.2018 ila 31.12.2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri gerekmektedir.
KOSGEB Desteğinden yararlanmak için eczanenin KOSGEB danışmanından, İŞ-KUR Desteğinden yararlanmak için eczanenin İŞ-KUR danışmanından ayrıntılı bilgi alınmalıdır.
NOT: KOSGEB - İŞKUR desteğinin Yardımcı Eczacılık süresini ne kadar kapsadığı konusunda İl Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi alınmalıdır.
Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
Saygılarımızla
SAMSUN ECZACI ODASI