Değerli Meslektaşımız;

Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü.

Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir.

Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir.

Sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı, psikolojik destek ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. Hastalarımızın talebi ve ihtiyaçları doğrultusunda destek olabilmek için genellikle ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirme yapılmaktadır.

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile Sigara Bağımlılarının yanında tüm bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği sağlayan Yeşilay, Samsun YEDAM’da hizmet vermeye başlamıştır.

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nin tamamı bağımlılık alanında uzman psikologlardan oluşan ekibi, tütünün yanı sıra alkol, madde ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak, yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesini desteklemektedir.

YEDAM’a 444 79 75 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'ndan ulaşılarak destek alınabilmektedir.

Bu hususta en yakın sağlık danışmanı olan biz eczacılar da danışan ya da danışmayan tüm bağımlıları YEŞİLAY’a yönlendirerek sağlıklı bir yaşama bir adım atmış olabiliriz.

Sağlıklı Günler Dileklerimizle..

SAMSUN ECZACI ODASI