PANDEMİNİN II. YILINDA YİTİRDİĞİMİZ MESLEKTAŞLARIMIZI SAYGI DURUŞUYLA ANIYORUZ

Türkiye’de ilk Covid – 19 vakasının görülmesinin ikinci yılını geride bırakıyoruz. Tüm sağlık çalışanları gibi eczacılarımız da geride kalan bu iki yılda zorlu bir süreç yaşamış, salgının en ağır koşullarında dahi, kendi imkânlarıyla temin ettikleri koruyucu ekipmanlarla kesintisiz ilaç eczacılık hizmeti vermiştir.

Salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan, olağanüstü şartlarda sağlık hizmeti verirken yaşamını kaybeden tüm sağlık çalışanlarımızın, 76 meslektaşımızın, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczacı odası çalışanımızın aziz hatıralarını şükranla anıyoruz. Duyduğumuz minnetin bir ifadesi olarak, bugün saat 11.00’de tüm Türkiye’de meslektaşlarımız, eczanelerinde, bulundukları hastanelerde ve görev yaptıkları diğer çalışma alanlarında saygı duruşunda bulundular.

Covid – 19 pandemisi net bir şekilde göstermiştir ki eczacılar sağlık sisteminin sürekliliğinin sağlanmasında ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynamaktadır. Eczaneler, bu süreçte sağlık hizmet sunumu çerçevelerini adeta yeniden yapılandırmışlardır. Pandemi, eczanelerin yaygınlıklarını, kolay erişilebilirliklerini, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu kimliklerini ve olağanüstü durumlarda büyük sorumluluklar ve rolleri fedakârca üstlenebileceklerini açıkça göstermiştir.

ECZACILAR SALGINLA MÜCADELEDE YAŞAMSAL ROL ÜSTLENDİ

Eczacılar, pandemi sürecinde sorumluluk üstlendikleri tüm çalışma alanlarında yaşanan krizlere çözüm üretmeyi bilmişlerdir:

- Maskelere erişim sorunu yaşanan sıkıntılı dönemde halkımıza ücretsiz maske dağıttılar.

- Dezenfektanların yetersiz olduğu dönemde, eczanelerinde hazırladıkları formülasyonlarla dezenfektan üreterek vatandaşlarımızın kullanımına sundular.

- Grip aşılarının risk gruplarına bedelsiz dağıtımını gerçekleştirdiler.

- Kronik hastaların, bulaş riskinin yüksek olduğu sağlık kuruluşlarına gitmelerine gerek kalmadan ilaçlarına kesintisiz bir şekilde ulaşmalarını sağladılar.

- İlaçların ve destekleyici sağlık ürünlerinin doğru ve akılcı kullanımını sağladılar.

- Pandemi eczanelerinde ve hastanelerde büyük risk altında fedakarca hizmet sunarak sağlık sisteminin sürekliliğinde rol oynadılar.

Yaşanan süreç, eczacının mesleki bilgisinin değerini ve olağanüstü dönemlerde oynadığı kritik rolleri gözler önüne sermiştir. Hasta odaklı bir perspektiften bakıldığında, sağlık hizmet sunumuna ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması ve sağlık çalışanları arasında daha etkin bir görev paylaşımının olması gerekmektedir. Artık eczacıların ve eczanelerin hakkı teslim edilmelidir.

Covid -19 pandemisi dünyadaki ilk salgın olmadığı gibi son salgın da olmayacaktır. Bu durum olası risklere karşı kapsamlı ve etkin bir eylem planının hazır bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Söz konusu eylem planı hazırlanırken sağlık alanındaki bütün paydaşların süreçte aktif rol alması ve katkı sağlaması gerekmektedir.

Covid – 19 pandemisi tüm dünyaya her bir sağlık çalışanının çok kıymetli olduğunu göstermiştir. Türk Eczacıları Birliği olarak meslektaşlarımıza ve tüm sağlık çalışanlarımıza pandemi döneminde gösterdikleri fedakâr ve cefakârca çalışmalardan ötürü şükranlarımızı sunuyor, yitirdiğimiz sağlık çalışanlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ